Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Gyászolják vagy örülnek? - bulinegyed STOP

borito_kep

2020. 07. 07. 11:56

- | 7 | 6.5 | 6.8

A már túl régóta tartó ihaj-csuhajnak és az „ittenmindentlehet” mentalitásnak, továbbá a szeméthegyeknek, szabálysértéseknek, és az állandó zajterhelésnek vetne véget az a szeptembertől életbe lépő rendelet, amit a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport a kerületi polgármesterrel együttműködve június végén megszavazott.

Röviden: éjfél és reggel 6 óra között a legtöbb hely nem tarthat majd nyitva. Éjfél után is csak azok a helyek maradhatnának nyitva, akik a 13 pontos feltételrendszert teljesítik. A 60 napos türelmi idő után bevezetésre kerülő csendrendelet csak azt teszi, amit már eddig is kellett volna. Szabályozza a helyi vendéglátóipari egységek működését és remélhetőleg be is tartatja (!) azokat.

Erre reagálva a vendéglátók képviselői demonstrációt szerveznek A budapesti éjszaka temetése és feltámasztása (igen kreatív) néven. Fő szervezője az önjelölt éjszakai polgármester, aki kövér könnycseppeket hullajt a romba dőlő éjszakai életért, kedvenc bulinegyedéért, és aktívan szervezi a tüntetést. Az alkalomra létrehozott facebook eseményben a vendéglátósok, szakácsok, zenészek és klubtulajdonosok mellett, meglepő módon színészeket,  ápolókat, éjszakai buszvezetőket és wc-s néniket is meginvitálva.

A leghangosabban ágálók nem értik, illetve úgy tűnik, szándékosan nem akarják megérteni, - és most ne menjünk bele milyen érdekek, érdekeltségek miatt - hogy itt nem a budapesti éjszakai élet, a zene, a tánc, az alkohol árusítás a probléma. Nem az igényes, korrekt helyekkel van a gond, akik amúgy csendben egyetértenek a rendelettel, hanem a többivel, az itatókkal, a több száz fős bulihelyekkel, partyhostelekkel és azok vonzataival.

Azért lehet látni, hogy – bármennyire szeretnék egyesek így feltüntetni – nem csak a lakókat zavarja, amivé az utóbbi 3-5 évben vált Belső-Erzsébetváros. 

Vendéglátósként én az gondolom nincs ezzel a rendelettel semmi baj! Várható és tudható volt hogy ez lesz! Éveken keresztül senki semmit nem tett! A vendéglátósok java kényelmesen ráült a problémára! Ez lett a következménye! Régen mint vendég sokat jártam ide de az utóbbi 4 évben egyszerűen gáz lett amivel vendégként találkoztam.” 

A Gyászmenetről cikkező közkedvelt híroldal facebook posztja alatt ismét fellángoltak az indulatok, pro és kontra.

Néhány hozzászólásból csemegézve.

 „Persze, vesszen minden, ami egy kicsit is jó. Minden valamire való városban van bulinegyed, ahol nincs azokat meg lehet nézni milyen lelketlenek. Aki otthon pihenni akar, az költözzön kintebb.”

„Ez a bulinegyed business az üzletben résztvevőknek extraprofitot hoz a "különleges" körülmények miatt. Miért nem jó az ha közkívánatra elhúz valami nem frekventált helyre a bulinegyed az extra profitjával és maradnak az egyébkent közkedvelt éttermek a kulturált szórakozásnak?”

„Akit zavar a zaj, az szépen a belvárosi lakása árából vesz egy szép csendes házat valahol Gödöllőn, Fóton, Telkin, mit tudom én, az agglomerációban. Ott csönd van...”

 „Amióta a Hajógyári-szigeti Vizoviczki-birodalmat felszámolták, azóta csináltak kakinegyedet a fél belvárosból. Sem az 5. sem a 7. kerület nem arra való, hogy hullarészeg turisták okádékát kelljen kerülgetni hajnalonként, minden utcasarkon.” 

"Felelősséget kellene vállalniuk a szórakozóhelyeknek, mert ez a feltétele a nyitvatartásuknak. Nem muszáj erre törekedni vagy elfogadni, csak ha maradni szeretnének."

ÉLŐ gyászmenet ...nem tudom sajnálni őket ez nem a kulturált szórakozásról szól, mikor több száz lakót nem hagynak pihenni .” 

„Amíg nem lehet külön dohányzótermet kialakítani beltéren, addig az emberek kint fogják tölteni az idejük nagy részét a kocsma előtt, szintén mások ablaka alatt hangoskodva. Ezek ésszerűbb intézkedések lennének.”

 "Maguk nem voltak fiatalok maguk nem buliztak mért fáj az ha a fiatalok is élik az életüket? Ennyire irigyek?? Meg, ha bezárják ezeket a helyeket arra nem gondolnak, hogy hány ember marad munka nélkül!" 

„A kritérium egyértelmű! Ha éjfél után nyitva akarsz lenni, annak feltételei vannak. Ennyi. A feltételek pedig nem annyira elmebetegül durvák!”

Mivel mindkét (vagy több) tábor a saját szempontjait nézni, mert mi mást nézne, konszenzus és békés egymás mellett élés csak akkor születhetne, ha az álláspontok közelítenének egymáshoz. Illetve a vendéglátósok egy kis belátást gyakorolnának. A belső területekre esténként pedig több rendvédelmi - és ténylegesen hatékony – szervet irányítanának. Belső-Erzsébetváros elsősorban még mindig lakóövezet és az erre irányuló különféle ráhatások ellenére reméljük még sokáig az is marad. Még jobb lenne, ha emellett a 7. kerületi vendéglátó egységek összetétele szelektálódna, és pozitív irányba változna.

Ezek után mindenki döntse el maga, mit gondol erről az egészről és rövidebb - hosszabb távon neki mi éri meg; reménykedve, félve, dühösen, vidáman, avagy szkeptikusan néz-e a 2020. szeptembertől érvénybe lépő rendelet, és az azt követő változások elé.

Ld. még police cafe




Forrás: elmenyvadasz.blog.hu

#bulinegyed#Erzsébetváros

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!