Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Helyi nyilvánosságért tevők

borito_kep

2020. 06. 25. 15:09

6.6 | 7.4 | 7.6 | 7.2

A szervezés felmutatta a legkülönbözőbb metszetét a helyi média működésének, Keszthelytől Debrecenig. (Örömmel láttuk, hogy a debreciner.hu megvalósította azt a tervét, hogy a helyi lakosok tartsák el a szerkesztőséget.) A korábbi újságírónak szocializálódott szerkesztőségekből mára csak egy-két mag maradt, (Pécs, Győr) s kimondatott az is, hogy a helyi média helyzete a helyi függelmi viszonyok miatt általában nehezebb. Volt, aki szerint eleve nem tud egy helyi önkormányzati média politikailag független lenni, más szerint önkormányzatnak eleve nem is volna szabad finanszírozni lapot, mert ők a médiavállalkozások elől szívják el akkor a forrásokat. (Ismerünk a rendszerváltás utáni olyan bírósági döntést, amely megtiltotta, hogy a helyi önkormányzati lapot ingyen dobják a postaládába, amit úgy "oldottak" meg, hogy egy forintot kértek aztán érte. Mára nincs ilyen jogszabály. - a szerk.)

Felmerült, hogy kéne újságíróknak jogi, pszichológiai, egzisztenciális segítség. A TASZ jelen lévője jelezte is, hogy jogi segítségért fordulhatnak hozzájuk. Pszichológus nem jelentkezett, pedig a kiégés a szakmában mindig nagy volt, mostanra az újságírók naponta tapasztalják meg, hogy tényfeltárásaiknak, még ha oly fontosak is, nincs következménye. (Hallhattunk az Átlátszótól egy konkrét esetet.)

Az Átlátszó vidéki hálózatán kívül a Magyar Narancs online is rendelkezik még egy Kis Magyarország rovattal (az új név Magyar glóbusz lesz). A központosítás helyett ők fordítva, a helyi újságíróktól vesznek át olyan anyagokat, amelyek országosan is érdekesek lehetnek. Kálmán Olga is kritizálta a központosított modellt. Média TSz-nek nevezte. Ez szerinte a KESMA gyakorlata, ahol néhány kontrollált vagy épp szabad helyi történetet kiegészítenek a központból kiküldött kormányzati propagandával. Esetenként azt is megszabják, helyi szinten kivel szemben kell gyakorolni a revolver újságírást. De azért szerinte a helyi újságíró még lehet szabad, ha nem a KESMÁ-ban van. Tézisei vitatottá váltak: egyrészt, mert a hálózattá szerveződésnek van más kifutása is, mint a "Média TSz", másrészt, mert a helyi újságíró egzisztenciálisan még kiszolgáltatottabb, sok esetben - tegyük hozzá - amatőr is. 

A pártok szerepeltetése hozta a legérdekesebb vitát. Nem csak pártok voltak ugyan, akik szerint egy ellenzéki hírügynökséget kéne létrehozni (és ezen munkálkodnak is), avagy az ellenzéknek kéne közös médiát üzemeltetni, de a tapasztalatok már azt mutatták, hogy akár a Szabad Városok Szövetsége, akár más kezdeményezés e tekintetben nem tud dűlőre jutni önmagával. Volt, aki etikailag sem értett egyet a pártpénzek elfogadásával, más - Momentum képviselője - azon a véleményen volt, hogy a pártok szándéka is lehet az, hogy támogatásaik a valódi szabad médiát segítsék. (Ezt ebben a formában naivitásnak tartjuk, noha az IK-Média másik küldetése épp az, hogy önkormányzatok számára receptet adjon arra, miként támogathatná a politika a helyi sajtót úgy, hogy ne váljanak ezek a tisztességes vágyak üres lózungokká.)

Több kezdeményezés is szóba került, melyek közül a legeredményesebb a házigazda, a mára már egyre ismertebb "Nyomtass te is!" szerveződés, mely országos híreket visz el vidékre, voltaképp "csak" szemlézik. De előadó volt a Magyar Hang is.

Forrás: IK-Media

A szervezők meghívóján ez a szöveg volt olvasható:

Több olyan politikai, közéleti vagy médiaszereplő van, akik komoly erőfeszítéseket tesznek a független vidéki nyilvánosság megerősítéséért. Ezek a kezdeményezések azonban gyakran nem ismertek a szélesebb közvélemény előtt, és egymástól is elszigetelten működnek.

Ezért szeretnénk egy asztalhoz ültetni a legnagyobb pártok sajtóval foglalkozó szakértőit, a Szabad Városok Szövetségeinek képviselőit, a vidéki független hírportálok szerkesztőit, civil szervezeteket (MÚOSZ, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Mérték Médiaelemző Műhely, Nyomtass te is! Mozgalom), valamint olyan országos médiumok vezetőit, amelyek vidéki tudósítói hálózatot építenek (Magyar Narancs, Magyar Hang, Átlátszó).

A konferencián arról lesz szó, hogy ki mit tesz és mit tervez a független vidéki nyilvánosság helyreállításáért és megerősítéséért, illetve hogyan tudnák erősíteni egymást a jelenleg elszigetelten működő kezdeményezések.

A rendezvény időpontja: 2020. június 26., péntek, Helyszín: VDSZ-székház, 1068 Budapest, Benczúr u. 45. [email protected]





Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!