Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Médiaelemzés készült a Józsefváros újságról

borito_kep

2020. 05. 02. 12:16

- | - | 8.4 | 8.4


A Józsefváros újságnak a tavalyi választás utáni első 3 hónapjáról – 10 lapszámáról – készített elemzést a Mérték Médiaelemző Műhely az önkormányzat megbízásából.

A kerületi újság vizsgált lapszámai azt az időszakot dokumentálják, amikor az új kerületi vezetés megkezdte a munkáját, és a helyi lapot is az alapjaitól kellett újjáépíteni – írják. Megállapítják: jól teljesít a lap abban, hogy közelebb kerüljön a kerület lakóihoz, és hogy a helyiek az életüket érintő ügyekben megnyilvánulhassanak, azokról tájékozódhassanak. A lap sikeresen határozza meg magát a helyi közélet és a helyi ügyek fórumaként – írják.

 

Az újság legnagyobb erőssége az elemzés szerint, hogy kiváló helyszíni riportokat, és ezekben jelenik meg a legtöbb helyi lakos, az átlagember véleménye. Az interjúk főleg helyi politikusokkal készültek, de józsefvárosi írók, művészek is megjelentek. Meghatározó helyet kaptak az újságban azok a civil közösségek, művészek és színterek is, melyek fontosak a helyieknek, illetve ötletes vagy nagymúltú helyi vállalkozók, üzletek is megjelentek.

Érdekes sorozat az „Akiket nem merünk megszólítani”, melyben olyan helyieket mutatnak be, akik más országból érkezve telepedtek le Józsefvárosban – írják. A társadalmi kérdések – közbiztonság, fejlődés, gyermeknevelés, idősek helyzete – gyakori témák éppúgy, mint a kultúrát vagy a régi Józsefvárost bemutató írások. A videós „kérdezz-felelek” sorozatban pedig a helyi lakosok kérdéseinek jártak utána az újságírók – állapítja meg az elemzés.

Az első 10 számban a polgármester, Pikó András szerepelt a legtöbbet, összesen 32817 karakter terjedelemben. Pikó szerepléseinek 75 %-a pozitív/támogató, 21%-a semleges/tárgyilagos és 4 %-a negatív/bíráló hangvételű. Második legtöbbet az önkormányzat és a jelenlegi városvezetés szerepelt általánosan. Gyakran jelentek meg az alpolgármesterek is – interjúkban és a saját szakterületükhöz tartozó témákban megszólalva.

Az elemzés szerint a jelenlegi városvezetés megjelenéseinek 65%-a pozitív volt, és csak 14%-a negatív. Az önkormányzat és a többségi, Közösen Józsefvárosért frakció is jobbára pozitívan szerepelt. Az előző városvezetés szerepléseinek több mint felében negatív színben tűnt fel, Vörös Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője pedig 32%-ban negatív/bíráló szövegkörnyezetben – főképp azért, mert az újság kereste őt, de sose kívánt nyilatkozni.

Ennek okát az elemzés abban látta, hogy az egyik decemberi számban „egy fideszes képviselővel készült interjút a szerkesztő a polgármester szempontjaival kommentált”, ezután pedig a Fidesz képviselői több interjút nem adtak és nem nyilatkoztak. A képviselőtestületi ülésekről készült cikkek ugyanakkor pontosan, a jelenlegi vezetést ért kritikát is bemutatva számoltak be a fideszes képviselők hozzászólásairól – olvasható az elemzésben.

„Egy olyan politikai kommunikációs környezetben, amelyben a kormánypárti politikusok tudatosan kerülnek médiumokat, hatalmas kihívás a tényszerű és elfogulatlan tájékoztatás. Úgy látjuk, hogy a Józsefváros szerkesztőségének ebben a jelenleginél mégis nagyobb mozgástere van” – olvasható az elemzésben, melyet teljes terjedelmében elolvashat az alábbi linken:

https://bit.ly/mertek-jozsefvaros-20192020Forrás: jozsefvaros.hu

#Józsefváros#médiaelemzés

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!