Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Energia-hozzáférést minden előrefizetős mérőórát használó energiafogyasztónak is a koronavírus-járvány idejére!

borito_kep

2020. 03. 31. 11:55

- | - | 7.8 | 7.8

Budapest, 2020.03.31. – A Habitat for Humanity Magyarország és a Fényhozók Alapítvány arra kéri a magyarországi energiaszolgáltatókat, hogy fontolják meg az előrefizetős mérőórát használó ügyfeleik esetében a folyamatos energia-hozzáférés biztosítását a COVID-19, új koronavírus-járvány idejére.

A feltöltőkártyás mobiltelefonokhoz hasonlóan működő előrefizetős mérőórát használók nagy arányban védendő fogyasztók, illetve önkormányzati (szociális) bérlakások lakói, akiknek sok esetben egyébként is különös nehézséget jelent a rezsi kifizetése. Bevételük bizonytalan, gyakran alkalmi munkából származik, ezért a járvány és a lezárások gazdasági hatásai őket érhetik el a leggyorsabban, közülük sokan máris elveszíthették a megélhetésüket.

Az energiaszolgáltatók üdvözlendő, tartozások miatti kikapcsolási moratóriuma azonban sajnos nem érinti az előrefizetős mérőórát használókat, pontosan az előrefizetés elvéből adódóan. Nekik a folyamatos energia biztosítása kiemelten fontos segítség lenne a koronavírus-járvány idejére. A járvány alatt havonta garantált energiamennyiség biztosításával számos ember nem csupán kiadásait enyhíthetné erre a nehéz időszakra, hanem otthonát sem kellene elhagynia feltöltőkód megvásárlása miatt.

Ebben az időszakban, mikor az otthonmaradás a legfőbb védekezés a vírus ellen, különösen fontos, hogy mindenki elegendő energiához jusson. Nem csupán a mindennapi élet fenntartása – például hűtőszekrények üzemeltetése, mosás, főzés, vagy akár az otthonok fűtése –, de gyermekek esetében a távoktatás zavartalan folytatása, illetve az egészséges otthoni körülmények megteremtése, vagy fenntartása is múlhat ezen. Sőt, az energiaellátás biztosítása életeket menthet – nem csupán, de különösen a koronavírus-járvány idején.

Egy ilyen intézkedés bevezetése meglehetősen költséges lehet az energiaszolgáltatók számára, azonban indokoltnak tartjuk, hogy a kormány megfelelő forrásokat különítsen el a javasolt intézkedés támogatására.

A Habitat for Humanity Magyarország és a Fényhozók Alapítvány olyan lakhatással és energiaszegénységgel foglalkozó szervezetek, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a lakhatási és energiaszegénységben érintett háztartásokkal. A javaslatunk részletes kidolgozásában készséggel állunk rendelkezésre.

Forrás: habitat.hu

#energiaellátás

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!