Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Karakterszunnyadás

borito_kep

2022. 08. 11. 10:38

6 | - | - | 6

A „karakterszunnyadás” kifejezést találtam ki a karakterfixáció ellentétére. Utóbbi azt jelenti, hogy mindig minden szituációban ugyanazt a szerepet vesszük fel, előbbi hogy valamely karakterünk nem bújik ki, vagy csak ritkán. Valami jóra gondoljunk, negatív karakter háttérbeszorítása még ha okoz is neurózist mégiscsak jó, az szocializáltság, önuralom, elfojtás, ilyesmi. Személyes, önismereti vallomás következik.

Most nyáron egy gyerekkori barátom haláláról értesültem. Erről a barátomról korábban két helyen is írtam. A pénz, karrier, csillogás? kötetben konkrétan róla, akinek polgármesternek kellett volna lennie, de helyette szociális munkás lett, és az első regényemben ő az unitárius lelkész. Utóbbi már karakteréből alkotott fikció. A két példa azt hiszem mutatja, hogy bár az elmúlt 40 évben összesen kétszer találkoztunk, valami komoly kapcsolat kötött hozzá. Az ő nevében nem tudok nyilatkozni.

Abban azonban majdnem biztos vagyok, ha nem szakadok ki abból a közösségből, barátom ma is élne, s talán polgármester is lett volna. Egész életében szunnyadt a lehetőség benne. Az alkoholistává vált emberekben ez gyakori. Hasonlóképp a személyiségzavarosoknál, pszichotikusoknál is az az érzésünk, hogy valami fontos megy veszendőbe, legalábbis, ha megérezzük bennük a karakterszunnyadást.

Idén nyáron betévedtem egy vidéki kocsmába, ahol barátom után érdeklődve ketten is voltak, akik ismerték. Ekkor tudtam meg, hogy két éve meghalt már. Kisebb vita bontokazott ki arról, hogy öngyilkos lett-e, ahogy az apja, a sógora és a nővére, de aztán konszenzus alakult ki arról, hogy nem, természetes halállal halt meg. Később teljesen véletlenül a polgármesterrel is összefutottam. Ő csak legyintett, kevés hasznát vehette. Nem mondtam el neki, hogy gyerekkorunkban még akire legyint, abban egy polgármester karaktere volt. Úgy se hitt volna nekem.

Ami bennem szunnyadó karakter az az, hogy tartást, irányt, értékeket, célokat tudok mások számára kijelölni. Ezért állítom azt, hogy ha abban a közegben növök fel, akkor barátom még élne, nem vált volna alkoholistává. Mint szükséges fogaskerék estem ki a rendszerből. Néha, más környezetben ez a képességem előjött, ami nem vezetést jelent, alapvetően azonban szunnyad.

 

#karakter

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!