Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Ha Karikó Katalin Kínában találta volna fel a Pfizert

borito_kep

2021. 04. 28. 19:27

8 | - | 8.8 | 8.4

A táblázat hitelességében sem lehetünk biztosak, mely szerint a Pfizerre jut a legtöbb halálos áldozat, ellenben a Szputnyik a legjobb, ahol 100 ezer oltottra csak egy. Forrásként felmerült a magyar kormány Koronavírus Tájékoztató Központja, valamint az is, hogy az eredeti forrás oroszországi adatokon alapszik. (Amúgy nem bánnám, ha Szputnyik tényleg ilyen jó volna, mert én azt kaptam :-) .) 

Karikó Katalin a Pfizer feltalálója lehetne hazánk büszkesége. Kommunikációsan dicsekedhetnénk vele, mint a világ egyik megmentőjével. Jó, kicsit túl lőnénk vele a célon, de volna olyan nemzeti márkaépítő, mint a Rubik. Ehelyett Karikónak védekeznie kell, hogy a vakcina utáni halálozási statisztikák torzítanak, hiszen figyelembe kell venni, hogy az ő vakcináját adják be a legrosszabb állapotban lévőknek, mert ezt tartják a legkíméletesebbnek, így nyilván többen is halnak meg a vakcina beadása után.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210426/kariko-katalin-igy-teljesen-felrevezeto-a-kormany-altal-kozzetett-vakcinahalalozasi-statisztika-480252

Karikó Katalin annak a kommunikációs politikai térnek az áldozata, hogy Magyarország a Nyugatnak nem akar gyarmata lenni és minden, ami Nyugatról jön, így a Pfizer is, nem lehet olyan jó, mint az a fajta unortodox politika, mely Kelet felé nyit. Keletről jövő vakcinák a magyar kormány huszárvágásaként megsüvegelendő, a kormányzati kommunikáció ezt kell támogassa. Ha Karikó Keleten kísérletezte volna ki a Prizert, most nem volna szüksége a védekezésre és a táblázatokban feltüntetett adatok csúsztatásaira se kéne reflektálnia. Így viszont meg van a veszélye annak, hogy maholnap Karikó Katalin nem hős lesz, hanem hazánk kegyvesztettje, aki kritizálni meri az "objektív" táblázatokat, ha meg igaza van, az még nagyobb baj. 

Veszélyes fegyver a kommunikáció, különösen a törzsi szintű. Nem minden politikai kommunikáció törzsi egyébként. Lássuk hát a szinteket. A törzsi szint jellegzetessége, hogy fontosabb az igazodás mint a tények, márpedig van a "helyes" elképzelés a keleti vakcinák beszerzésének hasznosságáról, és a nyugatiak késlekedéséről, sőt, mint a táblázatból látjuk kevésbé hatékony voltáról. Karikó ezúttal a rossz oldalra került, de nem mert a vakcinája rossz, hanem mert a törzsi típusú kommunikációban ő ellent mond a a fő iránynak. 

A kommunikáció következő szintje - szintén lehet politikai kommunikáció - olyan, amilyenek a multinacionális cégek. Fontos az együttes fellépés, de nem lehet az igazsággal szemben kampányolni. A szervezet állandóan ellenörzi magát, és ha téved, azonnal válságkommunikációba kezd, mert tudja, hogy a válságkommunikációból is ki lehet jönni úgy, hogy a terepet tövábbra is ő uralja. Míg a törzsi kommunikáció a tévedhetetlenség bűvöletében él, addig a multinacionális kommunikáció az erő bűvöletében.

A következő szint a zöld kommunikáció. De nem a Greenpeace, mert az épp, hogy a multinacionális jól szervezett, önmagát a valósággal folyamatosan fejlesztő összerendezett. A zöld kommunikáció már kaotikusabb, kevesebb benne a rend és több a szabadság, olyan, mint amikor egy család megvitatja merre tovább. Hogy az igazság a legfontosabb, nem kérdés, de másként jutnak el hozzá, nem önellenörző osztályok segítségével.  Legfejlettebb formája a deliberatív közvéleménykutatásos döntéshozatali mechanizmus. (Ld. Fishkin) Ebben van szakértelem és reprezentatív népképviselet is. Ilyesmivel dolgozott nem rég Budapest a klímastratégia kialakítása során. (Egy másik elemzésben írhatunk majd arról, hogy miért nem volt ez tökéletes, noha a szándék, mint látjuk két lépcsővel van feljebb a törzsi szintnél.)

Ha Karikó Katalin egy olyan Magyarország polgára volna, amelyben zöld kommunikáció volna, akkor sztár lenne még akkor is, ha netán a keleti vakcinák tényleg jobbnak bizonyulnak. A magasabb szintű kommunikációk ugyanis magukba tudják foglalni a korábbiak előnyeit és meg tudják haladni azt. A törzsi előnye a rend, ám a rendet meg tudja tartani a multi, miközben nincs szüksége arra, hogy torzítson, csúsztasson, tévedését elhallgassa stb. A zöld meg tudja tartani a rendet, tud kötődni az igazsághoz, de be tudja vonni a közösséget és nem merevíti le a nyilvánosságot.

A zöldnek is van természetesen baja, konszenzusos jellege miatt elhúzódhat, mindenki belefáradhat. A kutatások látják a következő lépcsőt, aki erről többet szeretne tudni, olvassa el ezt a könyvet: reinventingorganizations.hu 

A baj azonban az, hogy nem valószínű, hogy az egyes fázisokat át lehet ugrarni. Az emberek, akik gyakorolják a kommunikációt csak lépésről lépésre tudnak fejlődni. 



#Karikó

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!